6 mei 2024

8 vragen die je jezelf moet stellen voor je op huizenjacht gaat

1. Waar wil je wonen?

Waar wil je wakker worden? Welke gemeente of wijk spreekt je aan? Welke zaken zijn voor jou en je gezin belangrijk? Zo baken je je zoekgebied af en rij je niet nutteloos de hele provincie rond.

2. Hoe groot is je gezin of gaat je gezin worden?

Wat zijn de wensen van alle huisgenoten en welk huis kan daaraan voldoen? Uiteraard heb je voldoende slaapkamers nodig, maar ongetwijfeld wil iemand ook een hobbykamer, een handige bergruimte of nog wat anders. Houd natuurlijk ook rekening met de kinderen. Soms is het wel handig als ze zelf een aantal ruimtes ter beschikking hebben of een eigen badkamer. Ook toekomstige gezinsuitbreiding kan maar beter meespelen in het achterhoofd, je wil immers niet te klein behuisd zijn!

3. Wat is je budget?

Je kan misschien wel een beetje van de aankoopprijs afpingelen, maar stel wel een realistisch budget op. Doe dit op voorhand, zo voorkom je veel ergernis en stop je geen tijd in onbetaalbare panden. De desillusie wordt enkel groter.

4. Waar werk je en is het haalbaar?

Natuurlijk kun je van werk veranderen, maar laat dat dan wel een duidelijke keuze zijn. Niemand is toch graag uren onderweg naar zijn/haar werk? Leg op een drukke moment je woon-werktraject een keertje af, zo kun je de situatie beter inschatten.

5. Waar woont je familie?

Zeker met kleine kinderen kan het handig zijn als de familieleden in de buurt wonen. Woon je veraf dan stoot je al snel op praktische moeilijkheden rond opvang en contact houden.

6. Welke voorzieningen zijn noodzakelijk in de buurt?

Een aantal leuke winkels, een degelijke school voor de kinderen of een aantal andere zaken die je echt nodig hebt? Bekijk ze op voorhand, anders ga je je er achteraf toch maar aan ergeren. Twintig minuten naar de bakker is misschien één keertje leuk, maar de vijfde keer voelt het al helemaal anders aan.

7. Welk type huis?

Kan en/of wil je zelf de handen uit de mouwen steken of kies je voor een nieuwbouwwoning? De vraag is: hoeveel tijd heb je en wil je aan je huis besteden. Wees realistisch!

8. Wil je ook ruimte buiten?

Voor sommige mensen volstaat het om een park of groene ruimte in de buurt te hebben, terwijl voor anderen een eigen tuin, groot of klein, cruciaal is . Of je nu een liefhebber bent van tuinieren of een moestuin wil, kies dan niet een huis zonder buitenruimte, als je niet meteen een huis vindt dat aan dat criterium voldoen. Heb je een hond of kat in je gezin of ben je van plan er één in huis te halen? Dan is deze vraag des te relevanter.

Voordat je je definitieve huis vindt, zijn er een aantal vragen die je jezelf als gezin moet stellen, zodat je de meest praktische en weloverwogen keuzes kan maken die op de lange termijn bij je passen, zodat je droomhuis geen miskoop wordt. Je uiteindelijke keuze zal je leven ongetwijfeld voor een lange tijd beïnvloeden, dus neem de tijd om erover na te denken.

Bron: Immovlan


8 vragen die je jezelf moet stellen voor je op huizenjacht gaat

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x