4 mei 2022

Dit verandert voor wie een woning koopt in 2022

Registratierechten in 2022


Door de stijgende woningprijzen wordt het voor velen, waaronder jonge gezinnen, moeilijk om een eerste of enige eigen woning te kopen. Investeerders daarentegen vinden wel hun weg in de woningmarkt. Om het evenwicht in de markt terug recht te trekken heeft de regering beslist om het verkooprecht, beter bekend als de registratiebelasting, vanaf 1 januari 2022 te wijzigen in het voordeel van de kopers van een enige eigen woning. Bij de aankoop van een enige eigen woning verlagen de registratierechten van 6% naar 3%. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en heropbouw betaal je nog 1% i.p.v. 5% aan registratierechten. Wie een tweede eigendom aankoopt in 2022 betaalt voortaan 12% i.p.v. 10%.


Verplichte schatting in 2022


Vanaf 2022 moet je verplicht de waarde van de aangekochte woning laten schatten voordat je een hypothecaire lening afsluit. Banken kunnen nog t.e.m. december 2021 het kredietbedrag bij een hypothecaire lening baseren op de aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat als je meer biedt dan de objectieve waarde van de woning, je in 2021 voor de hele aankoopprijs een lening kan afsluiten. 

Voor wie in 2022 een woning koopt, geldt een andere regel. Het kredietbedrag bij een hypothecaire lening wordt dan bepaald op basis van de geschatte waarde van de woning i.p.v. de aankoopprijs. Wie dus een hoger bod uitbrengt dan de geschatte waarde, moet een deel van de aankoopprijs zelf ophoesten. 


Bron: Bisbeurs
Dit verandert voor wie een woning koopt in 2022

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x