7 december 2023

Energetische renovaties en premies voor woningen met EPC-label D, E, F

In Vlaanderen is de energietransitie in volle gang. De overheid wil de CO2-uitstoot verlagen en de energiezuinigheid van woningen verhogen. Daarom heeft Vlaanderen een aantal maatregelen genomen, waaronder een renovatieverplichting voor woningen met EPC-label E en F. Krijg zicht op al je premies en renovaties via de renovatiescan.

Belang van energetische renovaties

Energiebesparende renovaties van woningen hebben een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste betaal je minder voor het verwarmen van de woning, waardoor je elektriciteitsrekening serieus zal dalen. Een woning met EPC-label D verbruikt gemiddeld 150 kWh per vierkante meter per jaar. Door een aantal eenvoudige renovaties, zoals het isoleren van de gevel, het dak en de vloer, kan dit verbruik met 50 tot 70% worden verminderd. Dit betekent een besparing van honderden euro's per jaar.

Ten tweede verhogen energetische renovaties het wooncomfort. Een goed geïsoleerde woning is warmer in de winter en koeler in de zomer, wat resulteert in een aangenamer binnenklimaat.

Ten slotte kunnen energetische renovaties de waarde van een woning verhogen, waardoor deze aantrekkelijker wordt voor kopers en huurders.

Premies voor energetische renovaties

De Vlaamse overheid biedt een aantal premies en subsidies aan om particulieren te stimuleren hun woning te renoveren. Deze premies zijn onder meer bedoeld om de kosten van een renovatie te drukken.

Voor woningen met EPC-label D, E en F zijn er onder meer de volgende premies beschikbaar:

  • EPC-labelpremie: deze premie wordt toegekend voor het verbeteren van het energielabel van een woning.
  • Isolatiepremie: deze premie wordt toegekend voor het isoleren van de gevel, het dak, de vloer en de ramen en deuren van een woning.
  • Zonnepanelenpremie: deze premie wordt toegekend voor de plaatsing van zonnepanelen op een woning.

Er bestaan talrijke premies, wat het soms ingewikkeld maakt om te bepalen welke je kunt aanvragen en welke niet. Daarom is een renovatiescan van Spotto en iezie.org een oplossing, zodat je een idee krijgt van je budget en de haalbaarheid van de werken. Bovendien krijg je ook een inschatting van de meerwaarde van je woning. 

Bron: Spotto

Energetische renovaties en premies voor woningen met EPC-label D, E, F

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x