19 februari 2024

Vlaamse regering geeft waarborg voor jonge kopers van woning

Door voor 10 procent van de lening garant te staan, wil de Vlaamse regering jonge mensen ondersteunen die een huis kopen. In ruil vraagt de overheid een premie van 0,1 procent van het geleende bedrag aan de banken.

De regering-Jambon roept de Vlaamse Woonwaarborg in het leven. Daarmee wil ze jonge kopers die voor de aankoop van een huis een zware hypotheeklening moeten afsluiten een duwtje in de rug geven. De Vlaamse overheid zou borg staan voor 10 procent van het geleende bedrag, vernam De Tijd van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Hogere inbreng banken

Met de waarborg wil Diependaele ertoe bijdragen dat banken hogere leningen geven, in het beste geval voor de volledige waarde van de woning. 'Banken vragen vandaag vaak tot 20 procent eigen inbreng. Voor jonge Vlamingen is het dikwijls een uitdaging om die middelen bijeen te krijgen. Nochtans zouden banken, met hun risicomarges, tot wel 35 procent van hun leningen kunnen geven aan kopers die niet aan een eigen inbreng van 10 procent komen', zegt Diependaele. 'De waarborg geeft de banken een stimulans om meer leningen te verstrekken voor meer dan 90 procent van de aankoopprijs.'

Voorwaarden

De woonwaarborg zou op 1 januari 2025 ingaan, maar is er alleen voor wie nog nooit een woning kocht. Daarnaast geldt die alleen voor nieuwe leningen, en niet voor bestaande. De aankoopwaarde van de woning wordt gelimiteerd tot 434.830 euro. Bovendien is de termijn van de waarborg beperkt tot de eerste vijf jaar.

Premie aan de overheid

In ruil voor de waarborg moeten banken Vlaanderen een premie betalen van 0,1 procent van het uitgeleende bedrag. De waarborg wordt aan de banken gegeven, die nog altijd een 'gedegen inschatting' moeten maken van de financiƫle situatie van de kandidaat-ontleners. Pas in een uitzonderlijk geval dreigt de waarborg volgens Diependaele geactiveerd te worden. Als de lening niet kan worden afgelost en de bank het huis uiteindelijk met verlies verkoopt, betaalt Vlaanderen 90 procent van de waarborg uit.

'Het is van groot belang dat we de mogelijkheid om een eigen huis te kunnen kopen overeind houden voor de huidige en toekomstige generaties. Vandaag stellen we vast dat de eigen inbreng voor veel jongeren een stevige drempel is om hun woondroom te vervullen', zegt Diependaele.

Embuild, de sectororganisatie van de bouw, zegt dat de maatregel nodig is om de woningbouw uit het slop te trekken, nu het aantal hypothecaire leningen en het aantal vergunningsaanvragen voor nieuwbouw is teruggevallen. 'Dit maakt een eigen energie-efficiƫnte woning opnieuw een stuk haalbaarder. Dat is goed voor de huishoudens en goed voor de bouw. De maatregel komt niets te vroeg', zegt directeur-generaal Marc Dillen.

Bron: De Tijd

Vlaamse regering geeft waarborg  voor jonge kopers van woning

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x