14 december 2023

Waarom moet er een bodemattest zijn bij verkoop?

Het zal je maar overkomen: een huis kopen en achteraf te weten komen dat het op een 'vuilnisbelt' is gelegen. Net om dat te vermijden, moet men bij de verkoop van een grond of een woning een bodemattest kunnen voorleggen.

Zo word je als koper ingelicht over de eventuele verontreiniging van de grond. De inhoud van het bodemattest moet worden opgenomen in het compromis en in de authentieke akte. Het is aan de verkoper om het attest aan te vragen bij de OVAM. 

Gaat het om een risicogrond - bijvoorbeeld omdat op de grond vroeger een tankstation of garage aanwezig was - dan kan de grond slechts met aanwezigheid van een bodemattest en een geldig oriënterend bodemonderzoek worden overgedragen. Wordt in een oriënterend bodemonderzoek een bodemverontreiniging aangetroffen, kan de overdracht voorlopig niet plaatsvinden. OVAM zal in dat geval de overdrager aanschrijven om een beschrijvend bodemonderzoek of bodemsanering uit te voeren.

Wat kost het?

Als gevolg van de tweejaarlijkse indexaanpassing werd de prijs voor het aanvragen van een bodemattest aangepast. Sinds 1 juni  kost een bodemattest voor een deel van een perceel 257 euro. Voor een bodemattest voor een perceel betaal je voortaan 64 euro.

Hoe lang is een bodemattest geldig?

Voor niet-risicogronden blijft het bodemattest geldig en kan het hergebruikt worden voor de overdracht van gronden. Voorwaarde is wel o.a. dat de toestand van het terrein dezelfde blijft. Bij risicogronden hangt de geldigheid van het bodemattest dan weer samen met de geldigheid van het oriënterend bodemonderzoek. 

De makelaar verzamelt alle nodige informatie en attesten bij een verkoop, ook het bodemattest zal hij opvragen, en indien nodig een oriënterend bodemonderzoek aanvragen. De makelaar kent de wetgeving en spelregels door en door en staat in voor de perfecte interpretatie van alle informatie. Zo hoef jij je hoofd niet te breken over deze - vaak complexe - juridische materie. 

Bron: Spotto

Waarom moet er een bodemattest zijn bij verkoop?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x